BlomsterBlomster kan fotograferes på flere måter. De kan fotograferes alene eller sammen med andre elementer som mennesker eller insekter. De kan fotograferes på avstand, tenk bare på bilder av blomsterenger eller fargerike blomsterbed. Og de kan fotograferes nærme, i form av makrobilder.
Til sistnevnte vil du trenge et makro-objektiv, eller et kamera med en makro-funksjon. Denne funksjonen er ofte symbolisert med en blomst og gjør det mulig å gå ekstra nærme et motiv, og allikevel få blomsten i fokus.

Makrobilder

Når du tar makro-bilder, er det enkelte ting som er spesielt viktig. En ting er skarphet. Jo nærmere motivet du går, desto mer fremtredende vil en eventuell uskarphet bli. Det er ikke dermed sagt at hele bildet skal være i fokus, faktisk vil det i de aller fleste tilfeller være å foretrekke med en uskarp bakgrunn, som ikke tar oppmerksomhet fra hovedmotivet. For å oppnå dette må du bruke en stor blenderåpning (lite blendertall). Velg ut et element i blomsten som du vil ha sylskarp, og la resten bli til et vakkert sammensurium av farger og former.

Tekst Christine Tolpinrud, Fotopia.no